söndag 24 februari 2008

Lite historia

Vithattens Skoterklubb

Klubben startades 1980 i februari av några eldsjälar i syfte att upprätthålla bra leder och till viss del stävja buskörningen. Den drevs fram till 1986 och lades sen i träda fram till 1992 då behovet av en aktiv skoterklubb pockade på.

Berget Vithatten (i form av en hatt) har fått ge namn åt klubben som samlar medlemmar från byn Glommersträsk och de byar som ligger runt foten av berget. För närvarande är vi ca. 250 medlemmar fördelade på 80 medlemskort. (familjekort/enskilda)
Skoterklubben har varit medlem i Snofed sen starten 1980.

I början drog man egen händigt tillverkade sladdar innan man 1995 köpte in en pistmaskin som är under reparation, motor byte från bensin till diesel.
Klubben har funderingar på att sälja pistmaskinen som den är.
Samma år fick klubben bygglov för en klubbstuga vid Nyvallsträsket.
Den stod klar våren 1997 och är vår stolthet. Stugan står öppen året om och på sommaren går det att köra bil ändå fram till dörren.
Det finns även fiskemöjligheter alldeles vid stugan. Norrfog Såg AB har sponsrat oss med material till en ny brygga. För att ytterligare höja standarden har vi satt in en kamin förutom eldstaden som redan fanns, så nu finns det ännu bättre möjligheter att t.ex. torka kläder eller övernatta.

Under dessa år som vi har funnits har klubben kört förarbevisutbildningar i samarbete med ABF. Det har varit uppskattade kurser där man har fått lära sig hur man uppför sig i naturen, trafikregler, hur skotern fungerar och att ta hänsyn till andra som vitsas ute i naturen så väl människor som djur.

I februari år 2000 köpte vi in en ny ordentlig sladd och i december samma år införskaffade vi en skoter att dra den med. En ny ledvält är också under tillverkning.
Hösten – 00 har vi dessutom haft två APR - anställda som har hjälpt oss att röja de ca. 7 mil leder vi har att sköta om. Detta gjordes senast 1993.
De har även röjt en ny led mot Norsjö/Bredträsket som kan bli en nytt fint utflyktsmål för oss skoteråkare.

Allt detta finansieras bland annat genom bingolotto, kommunbidrag, danskvällar, medverkan på marknaden Glommérsen m.m. samt
– viktigast av allt – medlemsavgifter.
De inkomster vi har går oavkortat till led- och stugunderhåll samt politisk påverkan. Allt arbete sker helt ideellt.
Vi hoppas naturligtvis att ni vill hjälpa och stötta oss i detta arbete genom att bland annat bli medlemmar i Vithattens skoterklubb. Även ni som inte brukar skoter är hjärtligt välkomna eftersom leder och stuga är öppen för alla.

I övrigt vill vi uppmana ALLA att visa hänsyn.
Ingen buskörning, håll er efter lederna, kom ihåg stopplikten vid vägkorsningarna och kör helst inte i byarna mellan kl. 21,00 och 9,00.

Inga kommentarer: